Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Youtube
Instagram
Facebook

56ste Mega Platen & CD Beurs 22 & 23 april 2023

Boekpresentaties

’The Beach Boys in Holland’ van Peter Tetteroo en John Swildens en ’Folkpioniers’ van Tom Steenbergen.

Op zaterdag 22 april zal uitgeverij Van Gorcum twee nieuwe boeken presenteren: ’The Beach Boys in Holland’ van schrijvers Peter Tetteroo en John Swildens en het boek ’Folkpioniers - roots & singer-songwriters’ van schrijver Tom Steenbergen.
De presentaties vinden plaats op het podium in hal 2 en zullen bestaan uit verhalen en muziek. Meer informatie volgt.

The Beach Boys in Holland

The Beach Boys zijn eind jaren zestig de grootste band van de VS. Maar in 1972 keert het tij. De band is zoekende: een nieuwe richting, een andere uitstraling, een betere aansluiting met de tijdgeest. Er moet iets gebeuren, want de verkoopcijfers van hun laatste albums vallen tegen en hun concerten zijn minder vaak uitverkocht. De platenmaatschappij is ongeduldig en binnen de band zelf rommelt het. Ze moeten er een tijdje tussenuit, naar een rustige plek, ver weg van het verhitte Californië.

Nederland moet het worden. Daar is de band altijd goed ontvangen, daar kunnen ze tot zichzelf komen. ’Het heeft alles wat LA niet heeft: rust, schone lucht, vriendelijke mensen.’ De operatie die volgt, alles en iedereen overbrengen naar het Gooi is gecompliceerd, onoverzichtelijk en kostbaar. Maar als iedereen gesetteld is, de studio werkt en de opnames beginnen, komt er muziek los zoals we die van The Beach Boys niet eerder hoorden. Dat memorabele album gaat als eerbetoon aan het gastland ’Holland’ heten.

Hoe een eenvoudige opnameruimte in een voormalige kippenschuur tot state of the art studio transformeert, hoe de plaatselijke bevolking kennis maakt met de band, waar Brian Wilson uithangt (en waar niet), wie er betrokken zijn, hoe en waarom, dit boek vertelt alle mooie, bizarre, uitzinnige en verdrietige verhalen over ’Holland’. Een album dat door kenners hoog aangeschreven wordt en in de loop van vijftig jaar aan waardering gewonnen heeft.

Over de auteurs
Peter Tetteroo (1954) schreef vier boeken over de wielersport en was politiek verslaggever voor de krant in Lansingerland. Daarnaast schreef hij, samen met Henk Tetteroo, 14 jaargangen van ’De Fietsscheurkalender’. Peter speelde samen met John Swildens in de huisband ’De Happels’ van de voetbaltalkshow ’Gelül’ en schreef i.s.m. koorleider en zanger Kees Verhaar een tiental liedjes voor ’Kinderkoor Prettig Weekend’. In 2021 kwam zijn eerste muziekboek in de winkels The Band, Grondleggers van de Americana. Tetteroo werkte tevens 40 jaar in het onderwijs als leraar, directeur en adviseur.
John Swildens (1954) is sinds 1976 werkzaam in het onderwijs als schoolleider en programmamanager. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief in de popmuziek. Hij maakt liedjes, schrijft teksten, vertaalt en arrangeert. Hij schreef ruim honderd ’zeer korte liedjes’, m1nutles, waarvan de eerste zestig gebundeld zijn: ’60 M1nutles’. In 2012 verscheen zijn eerste roman, Water Maken (bij De Wrede Kater). Binnenkort zal een tweede roman het licht zien: Op Zekere Dag.

Titel: The Beach Boys in Holland / auteurs: Peter Tetteroo en John Swildens / ISBN 9789023259541 / aantal pagina’s; ca 324 / verkoopprijs € 25,00

Folkpioniers
Roots & singer-songwriters

Folkmuziek werd in ons kikkerlandje als ’geitenharensokken muziek’ beschouwd. Folkliefhebbers waren alternatievelingen op sandalen; zweverige types met baarden in hippiekleding. Toen de Nederlandse folkgroep Fungus de bezetting uitbreidde met een gitarist met een Fender Stratocaster elektrische gitaar, een bassist en een drummer, veroorzaakte dat veel ophef. Geitenharensokken muziek en Stratocasters? Kon dat samengaan? Blijkbaar wel, want hun hit ’Kaapren Varen’ haalde dankzij deze folkrockbewerking de Top 40.
De folk revival in Amerika was het voorbeeld. Had Bob Dylan, de aartsvader van de folk en woordvoerder van de protestgeneratie in 1965 op het Newport Folk Festival niet zelf een Stratocaster om zijn nek gehangen, tot afgrijzen van het puristische deel van zijn publiek? Zijn elektrisch versterkte song ’Like A Rolling Stone’ werd een grote hit en sprak juist een nieuwe generatie aan.
Het boek Folkpioniers schetst de ontwikkeling van de folk naar folkrock en singer-songwriters, waarbij Tom Steenbergen put uit zijn ervaringen en ontmoetingen met Nederlandse en buitenlandse artiesten.
Folkies van het eerste uur groeiden uit tot iconische singer-songwriters zoals Bob Dylan, Joni Mitchell, Cat Stevens, Nick Drake en Sandy Denny. Britse groepen zoals Fairport Convention en Steeleye Span inspireerden op hun beurt Nederlandse groepen ook folkrock te gaan maken.

Over de auteur

Tom Steenbergen (1949) heeft in vele takken van de muziekbranche gewerkt: als agent voor buitenlandse artiesten en vanuit zijn functies als perschef, labelmanager en marketingmanager bij Polydor Nederland en directeur bij Polygram International, nu Universal Music, leerde hij de wereld van de popmuziek van binnenuit kennen. Van zijn hand verschenen ook de boeken ’Poppioniers’ (2017), ’Popparadijs Nederland’ (2020) en ’50 jaar Toppop’ (2020). Verder werkte hij mee aan de Oor Pop-Encyclopedie.

Titel: Folkpioniers, roots & singer-songwriters / auteur: Tom Steenbergen / ISBN 9789023259527 / aantal pagina’s ca 272 / verkoopprijs € 24,95

Mega Record & CD Fair

  • Zaterdag 22 april van 9.00 uur tot 17.00 uur
  • Zondag 23 april van 10.00 uur tot 17.00 uur

Mega Record Fair

record Fair Den Bosch

Mega Record Fair

Mega Record Fair

Record Fair Auteur Peter Tetteroo

Record Fair Auteur John Swildens

Record Fair Auteur Tom Steenbergen

Naar boven