Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Den Bosch Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Record Fair Holland
Youtube
Instagram
Facebook

Gruppo Sportivo - 50ste Mega Platen & CD Beurs

Gruppo Sportivo presenteert album ”Great”

Het leven bestaat uit compromissen sluiten. In 2013 viel het doek voor Gruppo Sportivo als liveband, de groep zou alleen nog maar studiowerk gaan opnemen. Maar anno 2018 is dat studiowerk er en staat de band gewoon weer op de podia. De reden? Juist, een onderling compromis. De band musiceert echter weer met de geestdrift van een stel jonge honden. De reden? Het werk van het nieuwe album Great en dát werk is ontegenzeggelijk compromisloos.

 • Platenbeurs Utrecht
  Gruppo Sportivo
 • Platenbeurs Utrecht
  Album ”Great” Gruppo Sportivo

Met ruim drie decennia op de teller, is Gruppo Sportivo een icoon in de Nederlandse popmuziek. Oerbezetting Hans Vandenburg (gitaar en zang), Max Mollinger (drums) en Peter Calicher (toetsen) is al die jaren intact gebleven en ook in vol ornaat te horen op Great. ”De band wilde graag spelen en zelf was ik uiteraard ook niet anti-optreden. Ik trad tenslotte wel gewoon als solo-artiest op”, aldus Gruppo-boegbeeld Hans Vandenburg. ”Maar ik had in 2013 het gevoel dat de band zijn eigen Top 40-orkestje was geworden. Terend op successen uit het verleden. Het publiek vond het te gek, maar voor mij persoonlijk was de uitdaging zoek. Dat was de reden dat ik destijds heb gezegd ‘we stoppen als live-band‘. Maar ja, de band stond niet te trappelen om de studio in te gaan als ze vervolgens niet ook de podia op konden, ik wou die plaat gewoon heel graag maken. Dus we kwamen in het midden uit. Een album opnemen omdat ik het graag wou én optredens omdat zij dat graag willen. Ik moet zeggen, juist door het nieuwe materiaal sta ik nu ook weer met veel plezier met Gruppo Sportivo op het podium.”

Gruppo Sportivo staat al sinds het debuutalbum 10 Mistakes in april 1978 de albumlijst in kwam (en stiekem al iets langer) bekend om het relativerende, droogkomische karakter van de muziek. Tekstueel is het oeuvre een uitvergroting van frontman Vandenburgs eigen karakter te noemen. Vier decennia later zit dat typische Gruppo Sportivo-karakter nog steeds in het werk, getuige alleen al de nieuwe albumtitel. ”Een enthousiast ‘Great‘ is een uitermate positieve uitroep. Maar als iets volkomen mis gaat en je verzucht ‘Great.....‘ dan heeft het een volledig andere lading. Het is zo‘n kreet die we een keer opperden als werktitel en sindsdien is het blijven hangen. Het vangt het karakter van het nieuwe werk en dekt de lading goed.”

Great bevat twaalf compleet nieuwe nummers. Typische Gruppo Sportivo-stijl, met humor, dubbele bodems en veel citaten uit de popcultuur. Maar ook waait er een frisse wind door het werk. Gruppo Sportivo is uit duizenden herkenbaar, maar toch eigentijds. ”Er moest iets gebeuren. De uitdaging moest terug het werk in en dat is gelukt”, aldus Vandenburg. ”Veel bands van onze generatie blijven hangen in een grote herhalingsoefening. Ze weten dat het publiek alleen nog maar de oude hits wil horen. Nu ben ik natuurlijk enorm trots op klassiekers als Hey Girl, Disco Really Made It en Tokyo, maar ik heb nog altijd de ambitie om iets te schrijven dat in de toekomst als net zo‘n klassieker wordt beschouwd. De basis waarop we ons werk bouwen blijft hetzelfde. Onze muziek geënt op leuke muziek uit het verleden, die ik naar het ‘nu‘ vertaal. Met in mijn teksten veel humor, kwinkslagen en woordgrappen. Waar ik in het verleden vooral vaak vanuit een karakter schreef, merk ik dat in de teksten van de nummers op Great onbewust een meer persoonlijke laag is geslopen. Dat is nieuw. Die inhoudelijke verandering brengt voor mij de spanning terug en dus ook de uitdaging en de ambitie om er mee op te gaan treden. Ik ben apetrots op het nieuwe werk en live brengen we dan ook vrijwel het volledige nieuwe album ten gehore. Ook dat is een compromis, waar het publiek in mee zal moeten gaan. Maar ze krijgen natuurlijk ook gewoon alle hits! En wie weet, nieuwe nummers als This Is A Normal Song, Find The Summer, Cruisin‘ of Saddle Pain zouden over een paar jaar zomaar ook tot de Gruppo Sportivo-klassiekers kunnen behoren.”

 • Platenbeurs Utrecht
  Gruppo Sportivo - Back to 78
 • Platenbeurs Utrecht
  Gruppo Sportivo - Copy Copy
Platenbeurs Utrecht

Platenbeurs Utrecht
Gruppo Sportivo - Back to 78

Platenbeurs Utrecht
Gruppo Sportivo - Copy Copy

Platenbeurs Utrecht
Gruppo Sportivo - Out There in the Jungle

Platenbeurs Utrecht
Gruppo Sportivo - Hey Girl.jpg

Naar boven