De 55ste Mega Record & CD Fair vindt plaats op 12 & 13 november in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. Binnenkort meer info op deze pagina.
---------------------------------------------------
Het is tijd voor iets nieuws. Daarom verhuist de Mega Record & CD Fair naar de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch een half uur gelegen van Utrecht. Vanaf april 2022 zal de hoofdstad van Noord-Brabant de thuisbasis zijn voor vinylverzamelaars en muziekliefhebbers uit de hele wereld. Nieuwe heilige grond waar we samen twee keer per jaar gaan genieten van muziek en vinyl!
Op zaterdag 9 en zondag 10 april vindt in de Brabanthallen ’s-Hertogenboschde Mega Platen & CD Beurs plaats. Op deze beurs, die voor de 54ste keer wordt gehouden, komen muziekliefhebbers en vinylverzamelaars uit de hele wereld bij elkaar om platen te kopen, boekpresentaties bij te wonen, live optredens te zien en exposities te bezoeken. Manuel Decker exposeert zijn uitgebreide verzameling Kuifje en andere striphelden op vinyl. Er zijn plaatprimeurs en diverse DJ demonstraties.
De Franse collectioneur Manuel Decker verzamelt al zijn hele leven lang vinylplaten. Hij heeft diverse boeken uitgegeven waarin thematische lp hoezen staan afgebeeld. Zo heeft hij het naslagwerk ’Disques du Bande’ uitgegeven en heeft hij meegewerkt aan het prachtige boek van Jacques Petit ’Cars on Vinyl’: ruim 300 hoezen met een classic car prominent op de cover. Eind vorig jaar publiceerde Manuel het Franse naslagwerk Superheroes & autres creatures.
Voor de expositie op de beurs heeft Manuel zijn Kuifje collectie aangevuld met enige andere striphelden. Denk hierbij aan vinyl LP’s van en met Superman, Batman, Spiderman etc. Ook zijn boek Tintin & Les Vinyles is verkrijgbaar en Manuel Decker is persoonlijk aanwezig voor tekst en uitleg.
New Wave Of Low Lands Heavy Metal 1979-1984
Presentatie van de compilatie met als titel CRASH! BANG! WALLOP!, een Engelse uitdrukking die een plotse, met veel lawaai gepaarde gebeurtenis omschrijft. Het is bovendien de titel van de bonustrack op Wiped Out, het tweede album van de invloedrijke Britse band Raven, als energieke live band in de begindagen een van de vaandeldragers van de NWOBHM. Meer info kijk hier.
KicK some KinKs
De KINKS tribute band KicK some KinKs uit Arnhem brengt je niet alleen terug naar de kleurrijke jaren 60 en 70 met de grote hits (van You Really Got Me tot Lola), maar ook het latere werk uit de jaren 80 en 90 staat op het repertoire. Ook de meer obscure albumtracks komen aan bod. Deze band met ervaren muzikanten staat garant voor een boeiende trip down memory lane.
KicK Some KinKs speelt zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur op het podium in hal 2.
Shandon Sahm
Sahm is de zoon van Doug Sahm. Doug Sahm was de leider van rockbands als het Sir Douglas Quintet en de Texas Tornados. De groothertog van Tex-Mex stierf in 1999. Zijn zoon Shandon heeft gezorgd voor een waardig beheerder van het rijke erfgoed. Sahm begon op jonge leeftijd met drummen nadat hij geïnspireerd was door de muziek van zijn vader en door KISS. Sahm zal een deel van zijn tweede album op het hoofdpodium spelen. Dit is het tweede album waarop Shandon songs van zijn vader vertolkt, begeleid door o.a. the Texan West Side Horns and Meat Puppets, de band waarvan hij in twee verschillende periodes drummer was.
Brown Acid is de langlopende, veelgeprezen heavy rock compilatie reeks samengesteld door Permanent Records’ eigenaar / platenverzamelaar Lance Barresi (aka DJ Brown Acid). Deze heavy head zal zeldzame, privé geperste Amerikaanse hard rock, heavy psych, en proto-metal 45’s draaien uit zijn diepe persoonlijke collectie. Als je houdt van de klanken van Led Zeppelin, Black Sabbath en Jimi Hendrix en geïnteresseerd bent om je geest te laten blazen door platen van meer obscure artiesten die je nog nooit gehoord hebt, kom dan langs!
Uitgeverij Van Gorcum presenteert tijdens de platenbeurs diverse muziekboeken waaronder: BOMBASTISCH, ONDANSBAAR EN WEERGALOOS - Hoe progressieve popmuziek in de jaren zeventig alle conventies doorbrak. Door de auteurs: Siebe Thissen en Fred de Vries. Presentatie zaterdag 9 april van 10.30 uur tot 11 uur op het podium hal 2 van de beurs.
Met de doorbraak van Spotify en het gebruik van rocksongs in commercials en Netflix-series staat de geschiedenis van de popmuziek volop in de belangstelling - óók de bombastische en ondansbare progrock van de jaren 1970.
Fred de Vries en Siebe Thissen waren jonge muziekliefhebbers in de jaren 1970. Het was de tijd waarin popmuziek zichzelf serieus begon te nemen, een kunstvorm werd. Musici koketteerden met filosofen, schrijvers, kunstenaars en goeroes. Ze verzonnen groteske namen voor hun bands, maakten artistieke klaphoezen en lapten alle conventies aan hun laars. Grenzen werden opgezocht en overschreden. Experimenteren was het parool. Virtuositeit een voorwaarde. En als je geen noten kon lezen of een gitaarsolo van dertien minuten kon spelen, dan was een dosis ongebreideld enthousiasme mooi meegenomen. Met of zonder drugs.
Ook jonge platenkopers en concertbezoekers werden meegesleept in dat uitdijende universum. Ze maakten kennis met nieuwe ideeën, beelden, boeken, kunstwerken en vooral die weergaloze muziek die nooit eerder was gehoord. Aan de hand van achtentwintig platen die een belangrijke rol in hun jeugd hebben gespeeld, brengen de auteurs een intrigerend landschap in kaart: radioshows en televisieprogramma’s, kantines en schoolpleinen, jongerencentra en platenwinkels, tijdschriften en platenhoezen creëerden een pre-digitaal informatieplatform voor nerds en muziekgeeks. Dat platform kreeg vorm in de stad én in de provincie, zoals de auteurs aan de hand van jeugdherinneringen laten zien.
De lezer krijgt een caleidoscopisch beeld van een interessante, maar nog weinig gedocumenteerde periode uit de popgeschiedenis: de jaren 1970, waarin niet alleen de Angelsaksische wereld maar ook het Europese continent een hoofdrol opeiste. Uiteraard, iconen als Yes, Pink Floyd, King Crimson en Genesis passeren de revue. Maar er is ook aandacht voor Nederlandse, Duitse, Franse, Italiaanse en Zuid-Afrikaanse muziek. Tevens rekenen de auteurs af met de mythe dat punk een einde maakte aan progressieve rock. Het genre blijkt vitaal, innovatief en neemt steeds weer nieuwe gedaantes aan - van avantprog tot postrock, van postpunk tot neoprog. Ten slotte is er aandacht voor zwarte rockbands en voor vrouwen in dit door mannen gedomineerde popdomein.
Een van de meest unieke en compromisloze DJ’s ter wereld: Coco Maria is een selecteur, een curator en een radiopresentator met een onberispelijke smaak. Afkomstig uit Mexico en nu gevestigd in Europa. Ze is gespecialiseerd in Braziliaanse, Zuid-, Centraal-Amerikaanse en Caraibische muziek. Onweerstaanbare jazz, samba, cumbia, en allerlei rariteiten uit zonniger, verre oorden.
Alles gemixt met haar onbedwingbare energie en originele stijl. Coco Maria presenteert haar vlaggenschip ochtendshow en "Club Coco" op Worldwide FM. Ze is ook te vinden met haar originele sounds op festivals wereldwijd zoals Worldwide Sete, Dekmantel, We out Here... "
De Amsterdamse band speelt een lekkere vette gumbo uit het zuiden van de VS met belangrijke akoestische rollen voor de accordeon, mandoline, staande bas en slide gitaar.
Americana, Tex Mex, Cajun, Rhythm & Blues en Country zijn de ingrediënten in de melting pot van de muggen uit de Delta.
De groep bestaat inmiddels 30 lentes en heeft het afgelopen jaar gebruikt om ”COMPADRES” te maken, een jubileum fotoboek en cd. Hierop een 16-tal in Louis’ home-studio opgenomen tracks waarop bijzondere gasten o.m. Tineke Schoemaker, Jeroen Kramer, Helen Botman, Peter van Vleuten, Jerney Kate, Beatrice & Vera vd Poel en Jan Donkers.
Abel de Lange: zang, slide-gitaar - Marius Bos: accordeon, piano, orgel, zang - Ad van Beusekom: staande bas en zang - Louis ter Burg: mandoline, dulcimer, shuitar
Alain Pire richtte te Marchin, België, zijn trio Alain Pire Experience op, dat verder bestaat uit: René Stock en Marcus Weymaere om de geest van de psychedelische jaren 60 te beleven met invloeden als Jimi Hendrix, Cream, Hawkwind etc. De band bracht hun debuut album ’Cambridge” op 2 februari 2014 in eigen beheer als LP in een zeer beperkte oplage uit en deze werd gevolgd door: ”Songs From The 13th Floor” ( 2017), ”Apex” (2019) en ”Live In Cardigan” (2020). Op 29 augustus 2021 bracht de band hun album ”Purple Skies” uit, dat 9 nummers bevat, via BD Prod Records. De band speelt zondag om 12 uur op het podium in hal 2.
Nederland is al jaren toonaangevend op het gebied van dansmuziek en in het bijzonder spelen DJ’s wereldwijd een vooruitstrevende rol. Jaarlijks gooien Nederlandse DJ’s hoge ogen bij de verkiezingen van beste DJ van het jaar. Op de beurs is er voor geïnteresseerden en liefhebbers, een ’Vinylized’ podium gecreëerd, waar de ’Art of DJ-ing’ centraal staat en wordt uitgelicht.
Recordplanet heeft een groep professionals uitgenodigd die gedurende beide dagen alle diverse stijlen demonstreren en klaar staan voor eventuele vragen. Dit wordt de plek waar DJ’s en liefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en netwerken, net zoals het vroeger ging in de platenwinkels.
De platenverzamelaars van de Platenclub Utrecht verzamelen niet alleen grammofoonplaten, ze brengen er zo nu en dan ook eentje uit! Die platen verschijnen altijd in een oplage van 500 op hun eigen PLUT-label en ze bevatten opnames van Nederbeat-groepen uit de jaren zestig die niet eerder zijn uitgebracht. Op de beurs zal in in ieder geval PLUT 013 worden gepresenteerd, een EP van The Flingelbunts. Deze Haagse groep is genoemd naar het nummer The rise and fall of Flingel Bunt van The Shadows. PLUT 014 zal ook worden gepresenteerd. Dit wordt een plaat met 3 nummers van The Gunners uit Eindhoven. De PLUT-platen zijn tijdens de beurs verkrijgbaar in de stand van de Platenclub Utrecht.