Record Fair - Platenbeurs Utrecht
Record Fair - Platenbeurs Utrecht
Record Fair - Platenbeurs Utrecht
Record Fair - Platenbeurs Utrecht
Record Fair - Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht
Youtube
Instagram
Facebook
53ste Mega Platen & CD Beurs 13 & 14 november 2021
De geboorte van Hip-Hop centraal tijdens 53ste Mega Platen & CD Beurs
Kuifje en andere striphelden op vinyl, DJ Collectief en live optredens

Op zaterdag 13 en zondag 14 november vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Mega Platen & CD Beurs plaats. Op deze beurs, die voor de 53ste keer wordt gehouden, komen muziekliefhebbers en vinylverzamelaars uit de hele wereld bij elkaar om platen te kopen, boekpresentaties bij te wonen, live optredens te zien en exposities te bezoeken. Ben Merlis (USA) presenteert zijn recente boek Goin’ Off the story of the Juice Crew waarin hij de geboorte van Hip-Hop beschrijft met een foto expo van deze artiesten. Manuel Decker exposeert zijn uitgebreide verzameling Kuifje en andere striphelden op vinyl. Er zijn plaatprimeurs, de Three Imaginary Boys Popquiz en diverse DJ demonstraties.

De geboorte van Hip-Hop met boekpresentatie en foto-expositie van en door Ben Merlis en George DuBose

Toen Hip-Hop explodeerde midden jaren tachtig in New York City en omliggende steden stond een nieuwe generatie fans op. Centraal in die eerste jaren was een collectief dat bekend staat als de Juice Crew. Geleid door de charismatische radio-persoonlijkheid Mr. Magic, wiens Rap Attack het eerste programma was in zijn soort op een commercieel station. DJ / ingenieur Marley Marl pionierde met productietechnieken die het gouden tijdperk van Hip-Hop definieerden en de basis vormden voor Cold Chillin’ Records, dat in 1986 werd opgericht door Len Fichtelberg en Tyrone Williams. Goin’ Off beschrijft de opkomst en ondergang van Cold Chillin’ Records en de samenwerking met Warner Bros. Records. Het volgt de carrière van de muzikanten van het label via interviews uit de eerste hand met spelers uit de industrie, producenten, MC’s en DJ’s: Roxanne Shanté was een veertien jaar oude vechtrapper die het diss-record overspande; MC Shan voerde een legendarische vete over de grens met KRS-One; Kool G Rap was een fundamentele deelnemer in wat de media ’gangsta-rap’ noemde; Big Daddy Kane’s snelle lyriek veranderde de manier waarop mensen rapten; de collegiale Masta Ace probeerde zijn gemeenschap te verheffen tijdens het hoogtepunt van de crack-epidemie; The Genius (aka GZA) was mede-oprichter van de rap-dynastie Wu Tang Clan; en de enigmatische Biz Markie liet de wereld meezingen met zijn hit ’Just a Friend’. Cold Chillin' wordt later geplaagd door bedrijfscensuur en een historische gerelateerde rechtszaak. Gaat hierdoor failliet en laat een erfenis achter die in controverse is gehuld met een catalogus die meerdere generaties rapkunstenaars heeft beïnvloed.

Ben Merlis is een inwoner van Los Angeles, waar hij is opgegroeid met oldies, Hip-Hop en punk, in die volgorde. Hij schrijft momenteel voor uDiscover Music en werkt in public relations voor Experience Hendrix, ABKCO, ZZ Top en vele anderen. George DuBose was sinds begin jaren tachtig jarenlang de huisfotograaf van de Ramones in NYC, hiernaast heeft hij veel beroemdheden gefotografeerd zoals Madonna, Blondie, Tom Waits en vanaf de start veel Hip-Hop muzikanten die staan afgebeeld in dit boek.

De eerste 25 mensen op beide dagen die het boek van Ben kopen mogen een gratis print uitzoeken van de Hip-Hop foto’s gemaakt door George DuBose. Wie het eerst komt het eerst maalt.

Vinyl expo: Kuifje op vinyl

De Franse collectioneur Manuel Decker verzamelt al zijn hele leven lang vinylplaten. Hij heeft diverse boeken uitgegeven waarin thematische lp hoezen staan afgebeeld. Zo heeft hij het naslagwerk Disques du Bande uitgegeven en heeft hij meegewerkt aan het prachtige boek van Jacques Petit Cars on Vinyl: ruim 300 hoezen met een classic car prominent op de cover. Eind vorig jaar publiceerde Manuel het Franse naslagwerk Tintin & Les Vinyles. Daarin is zijn complete Kuifje op vinyl verzameling te bewonderen.

Voor de expositie op de beurs heeft Manuel zijn Kuifje collectie aangevuld met enige andere striphelden. Denk hierbij aan vinyl LP’s van en met Superman, Batman, Spiderman etc. Ook zijn boek Tintin & Les Vinyles is verkrijgbaar en Manuel Decker is persoonlijk aanwezig voor tekst en uitleg. Dit alles nabij het terras in hal 12.

DJ Collectief, Demo vinyl draaien voor beginners door experts

Nederland is al jaren toonaangevend op het gebied van dansmuziek en in het bijzonder spelen DJ’s wereldwijd een vooruitstrevende rol. Jaarlijks gooien Nederlandse DJ’s hoge ogen bij de verkiezingen van beste DJ van het jaar. Tegenwoordig zijn zij niet meer weg te denken in het huidige muziek landschap, sterker nog zij worden als popsterren gezien. Vroeger nam je muziekles om een instrument te bespelen, nu kan je les nemen om een professional te worden. Er zijn vele vormen en apparaten om te draaien. Zo zijn er tegenwoordig ’digitale’ sets waar je met MP3’s of video’s aan de slag kan. Het vinyl verloor nooit zijn kracht mede door de audio kwaliteit. De laatste jaren is er de zoveelste opmars in het draaien van vinyl, iets wat andere regels met zich meebrengt als het draaien via een computer (de zogenaamde DJ Controllers). Op de beurs is er voor geïnteresseerden en liefhebbers, een ’Vinylized’ podium gecreëerd, waar de ’Art of DJ-ing’ centraal staat en wordt uitgelicht. Verwacht creatieve sets met diverse genres: o.a. Jazz, Reggae, Hiphop, R&B, Soul, Funk, Boogie en Disco. Hier wordt het draaien van muziek op ’moderne’ en ’ouderwetse’ manier gepresenteerd. De top op het gebied van ’Turntablism’ van ons land is aanwezig. Deze gebruiken de draaitafel als muziekinstrument en laten de technische kant van het vak zien (denk o.a. aan Scratching). Deze DJ’s zijn veelal te horen als ondersteuning bij artiesten of spelen mee in bands, orkesten of staan in het theater. Voor de kenner is het een genot om naar te luisteren en indrukwekkend om te zien hoe zij te werk gaan.

Recordplanet heeft een groep professionals uitgenodigd die gedurende beide dagen alle diverse stijlen demonstreren en klaar staan voor eventuele vragen. Dit wordt de plek waar DJ’s en liefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en netwerken, net zoals het vroeger ging in de platenwinkels.

Record Fair Utrecht

Overview hal 12 november 2019

Record Fair Utrecht

Ben Merlis - Record Fair Utrecht Boek Goin’ Off by Ben Merlis

© George Dubose - Record Fair Utrecht Big Daddy Kane, The Genius
© George Dubose

© George Dubose - Record Fair Utrecht Big Daddy Kane, The Genius
© George Dubose

© Tintin - Record Fair Utrecht Boek ”Tintin Les Vinyles” door manuel Decker

© Tintin - Record Fair Utrecht Tintin & Les Vinyles” door manuel Decker

Record Fair Utrecht DJ Collective

Record Fair Utrecht Omega Auctions

Record Fair Utrecht

Naar boven